אמא , את באה לסוף שבוע של יוגה בירושלים?"
- השינוי הגדול ביותר הוא להיות
- Jul 16, 2016
- 4 min read

אמא , את באה לסוף שבוע של יוגה בירושלים?" .....
"כשמגיעה הרוח של השינוי , יש כאלה שבונים חומות ויש כאלה שבונים תחנות רוח" (פתגם סיני עתיק)
שינוי מתרחש כל הזמן גם אנחנו משתנים ,זהו טבעו של הטבע , זה טבענו . השאלה איך אנו מגיבים לשינוי, איפה השינוי פוגש אותנו? האם אני מתנגד לו, אני מקבל אותו, האם אני מתעלם, האם אני מפחד מימנו... ? בכל מקרה השינוי תמיד יבוא, הכל משתנה...
כך הסבירה לכיתת המתרגלים המורה ליוגה שירלי כספי, בסיום הסשן הראשון של יוגה....
" אמא , את באה איתי לסוף שבוע של יוגה בירושלים?....."
אוטומטית עניתי "כן", מבלי לחשוב על ההשלכות של ההצהרה הפוזיטיבית שנתתי, העיקר לבלות כמה ימים עם אחת משלושת המורים החשובים שלי לחיים - שחר, בתי (שני המורים האחרים הם האחים שלה , אור וזהר).
זה גם היה קצת רחוק בזמן, אז אמרתי כן...אפילו שילמתי על שתינו ( אמא , ברור, לא?!)
הגיע היום, שחר התייצבה בביתנו, הראתה לי את רשימת הציוד המקצועי שצריך לקחת, מזרן יוגה מקצועי (מה זה מקצועי?) בלוקים (רצוי מעץ, מה זה בלוקים, בונים משהו?) מגבת מיוחדת שאסור לכבס עם מרכך, כדי שלא להחליק על המזרן, רצועות, וביגוד מיוחד יוגיסטי.

כבר הזעתי, ולא, לא בגלל החום או הדרך שלפננו, אלא, מה בדיוק אני אמורה לעשות שם? אני אמנם לוקחת שיעורי יוגה פה ושם בהולמס, מסוגלת לעשות מתיחה פה מתיחה שם, תנוחת הכלב אם מבקשים מימני יפה ......אבל כל החברה שם יוגיסטים נורא. וכאשר יגורתי בא לי ....יש סוף טוב.
נכנסנו לאוטו האדום, ווייז, מנזר האחיון מציון, עין כרם, קפה טוב בדרך במפגש בית עובד , 50 דקות והגענו לקפסולת זמן מהמאה ה-19: 50 גוונים של עולם אחר , נוף ירושלמי ,כנסיות קסומות, בתי אבן ירושלמיים, מנזר האחיות מציון היפיפה , נזירות קטנות, מבוגרות ואדיבות , הרבה ירוק מול העיניים.

קבלת חדרים, סגנון ספרטני משהו.
שחר מאיצה בי, "אמא קדימה אין זמן תתלבשי, צריך להגיע לתרגול הראשון" , 3 שעות !!!!
התמקמתי מאחורי שחר מה שבטוח, אם אעשה בושות היא תסתיר אותי.

והמורה שירלי פתחה, היא הסבירה שנתרגל בשלושת הימים את 3 הסדרות של האשטנגה יוגה , ומתוך 197 הסוטרות , נדבר על 20 סוטרות, הנושא הוא שינוי!!!.
ממש אבל ממש סתמתי את הפה , לא היה לי מושג על מה מדברים, מה זה סדרה (משחקי הכס?) סוטרה??? אח"כ אשאל את שחר.
התחלנו לתרגל, ממש זרמתי , אפילו הצלחתי. שירלי הדגימה , עברה בין כולם , תיקנה אסאנות (תנוחות), הסבירה על האסאנה הבאה, היא דברה בשפה יוגיסטית שאני לא שולטת בה , אז הסתכלתי


על שחר ועשיתי כמוה פלוס מינוס ....בעיקר מינוס.


באיזה שלב עברנו לתרגול בזוגות, העניינים התחילו להסתבך, והתרגילים תפסו זוויות בלתי הגיוניות , המצב נהיה פתטי מבחינתי כששירלי אמרה שהתרגול היום הוא רק הכנה לימים הבאים, בדגש של תרגול עמידות ידיים ... אני אמנם מאוד גאה בעמידת הראש שאני מצליחה לעשות , עמידת ידיים...עוד לא ניסיתי.
נחנקתי מצחוק על המזרון, "זה יהיה עוד יותר קשה, זה רק הכנה?" וכך קרה.

תרגלנו פעמיים ביום 3 שעות בכל פעם, עברנו מסדרה לסדרה , לפעמים תרגלתי, לפעמים ניסיתי לתרגל, לפעמים התבוננתי, ובעיקר התפעלתי , יש לומר נפעמתי !!!!
אשטנגה יוגה מחולקת לשש סדרות אימון הבנויות באופן מחוכם ביותר. הסדרות נפתחות בברכות שמש אינטנסיביות, לאחר מכן מגיעות תנוחות העמידה, סדרות שונות הבנויות בצורה ליניארית ומובנת, ובסוף האימון תנוחות סגירה המורכבות מתנוחות הפוכות וכן האטת הגוף והתודעה לכדי הרפיה מלאה בסוף האימון. הסדרה הראשונה (primary series) או "יוגה צ'יקיטסהה" מתרכזת בעיקר בכפיפות קדימה והיא נועדה לריפוי, חיזוק ואירגון מחדש של מבנה הגוף. הסדרה עוזרת מאד בחיזוק הבאנדות.
הסדרה השניה(intermediate series) או "נאדי שודהנה" מורכבת גם מכפיפות לאחור והיא נועדה לטיהור מערכת העצבים ופתיחת ה"נאדים"-ערוצי האנרגיה בגוף.
ארבעת הסדרות המתקדמות הנוספת (advanced a b c d) - "סטירה בההגה סאמפטה"- משלבות בין גמישות לכוח. מועטים המתרגלים בעולם שמבצעים את הסדרות המתקדמות ביותר, ויש לציין שלא בהתקדמות בסדרות נמצאת מהותה של האשטנגה יוגה. הביטוי practice make practice מרמז על עקרון פילוסופי העומד מאחורי אשטנגה יוגה, בו המתרגל חייב להיות עקבי באימוניו ובו זמנית לא להקשר לפירותיהם.
הסדרות האחרונות מהותן בנפש, אז מה זה הנפש, למה הכוונה?
ד"ר דני רווה מרצה לפילוסופיה אומר שהוא בטוח שבמילונים חדשים אפשר למצוא את הערך "יוגה" אחרי "יובש" ולפני"יוגורט".
מה זה בשבילינו יוגה?
האם תרגול היוגה מהותו לעסוק בתרגילי גוף אקרובטים במטרה לפתח את הגמישות והכוח הגופני?
על אף שהתרגול של היוגה ברובד הפיזי תומך בפיתוח הגמישות, הכוח ,מערכת הנשימה, מערכת הדם, מטהר את הגוף מרעלים בונה ומחזק שרירים ועצמות, האם אפשר שמדובר במשהו רחב ועמוק יותר?
התשובה היא כן.
למעשה החלק הפיזי שכל כך תפס במערב הוא רק חלק קטן מכל התורה היוגיסטית שמדברת על התבוננות בנפש פנימה. אפילו התרגילים המסובכים ביותר הם מסובכים בראש שלנו, ולא כפי שהם באמת.
הספר הנחשב לספר היוגה העיקר של התרבות ההינדית הוא הבהווד-גיטא (בקיצור גיטה)
יוגה היא דרך להתבוננות פנימה, כשבבסיסה מערכת ערכים שלמה שאושר האדם היא תכליתה, והמכוונת ליצירת הרמוניה ופיתוח המודעות.
סוף השבוע שלנו עסק בנושא שינוי,
יש כאלה שלא עושים כלום, יש כאלה שנהנים מהרוח ונותנים לה ללטף את העור, השינוי הגדול ביותר הוא בלהיות. לא בלחיות, לא בלהשיג, אלא בלהיות.
מתוך הסוטרות :"השינוי הוא בלהיות. מבט מבחין עקבי, עבודה פנימית, יהיו אלה האמצעים לסלק את החשכה/בורות/בלבול".
כשתירגלנו , שירלי עברה ותיקנה כל אחד , כשהגיע אלי, סובבה אותי, סחטה אותי, היא אמרה לי "הכל בראש שלך, תרפי ותנשמי, יש אינסוף לתנועה שלנו" וכך היה , הזוויות שהגוף שלי הסתובב אליהן, תרגילי הגמישות, הגב התחתון הנוקשה שלי, הכל קיבל טוויסט רך יותר,
מתוך הסוטרות: "התנוחה השלמה היא בהרפיית כל מאמץ ואז האפשרות שהתודעה מתחברת למשהו שהוא מעבר למוכר והידוע לנו"
כשחזרנו , גמרתי אומר בליבי לצלול לעולם היוגה.
תודה!!
Comments